Продукти, які потрібно вживати для профілактики грипу та застуди

Нині хвиля простудних захворювань та грипу настає внаслідок стрімкого похолодання. Проте цьому процесу можна запобігти, запевняють лікарі. Варто зарахувати до щоденного раціону певні продукти, які захищатимуть ваш імунітет.

Продукти для профілактики застуди та грипу:

 

1. Вода

Вода — корисна рідина, яка дозволяє організму нормально функціювати. Завдяки їй токсини не лише розчиняються, але і виводяться з організму. Нестача звичайної питної води може послабити імунну систему і призвести до простуди.

 

2.Чай

Так званий «бабусин метод», за прогнозами медиків, працює на «ура». Для профілактики грипу та ГРВІ можна пити будь-які чаї, оскільки вони корисні у будь- якому випадку: трав’яний, чорний, зелений. Додавання смаколиків у чай не завадить, а навпаки покращить профілактичний ефект. Напій можна доповнити малиною, лимоном, медом, смородиною. Найбільш дієвим для захисту організму є імбирний чай.

 

3.Кисломолочні продукти

Найбільш корисними вважаються продукти, у яких містяться лакто – і біфідобактерії. Вони відповідальні не тільки за стан шлунково-кишкового тракту, але й імунної системи. За результатами численних дослідних робіт, завдяки пробіотикам знижуються симптоми при застуді та грипі: кашель, температура, закладеність носа. Найкраще вживати кефір.

 

4.Мед

Мед відмінно допомагає для захисту імунітету. Краще його не додавати в гарячий чай, а вживати просто так. Оскільки в такому разі він не втратить корисних властивостей, а збагатить організм необхідними елементами.

 

5.Цільнозернові каші

Цільні зерна вкрай корисні для правильного функціювання органів. Каші містять вітаміни та мікроелементи (особливо селеном і цинком). Щоб захиститися від ГРВІ, слід їсти вівсянку, гречку і ячмінь. Додайте до них фрукти або ягоди, щоб каша була кориснішою.

 

6.Фрукти

Фрукти — відмінне джерело вітамінів і корисних мікроелементів. Найбільш оптимально споживати цитрусові, оскільки вітамін С необхідний для профілактики

 

застуди та грипу. Також у них чимало флавоноїдів, завдяки яким посилюється антиоксидантний ефект вітаміну С. Також потрібно їсти гранати, яблука.

 

7.Овочі

Також для захисту від застуди і грипу потрібно споживати чимало клітковини, мінералів. Лідерами серед овочів є: червоні помідори, червонокачанна капуста, морква, гарбуз. Не менш корисні: брокколі, цибуля, часник. Примітно чим яскравіший колір овоча, тим він ефективніший для захисту організму.

Цікаво, що допомогти можуть і мариновані продукти, приміром, капуста. Річ у тім, що вона є справжнім джерелом аскорбінової кислоти.

 

8.Яловичина та загалом білки

Білок — найцінніший елемент в раціоні кожної людини. Завдяки йому будуються м’язи. Але на цьому користь не обмежується. Адже білок допомагає клітинами захищатися від ураження будь-яких захворювань. Найбільш корисною є яловичина. Доцільно її поєднувати з часником і овочами, щоб покращити ефективність профілактичних заходів.

 

Також корисно вживати курячий бульйон. Ця страва дозволить збільшити антиінфекційні функції білих тілець у крові. Також у цьому бульйоні містяться амінокислоти, які потрібні для блокування запальних клітин та інфекцій.

Заходи профілактики від застуди та грипу:

По-перше, необхідно дотримуватися особистої гігієни. Це загалом стосується  лише здоров’я, захисту від будь-яких захворювань, не тільки ГРВІ. Для цього необхідно полоскати горло, промивати ніс, мити руки з милом, регулярно приймати душ (краще гарячу ванну). Зрозуміло, не потрібно забувати про прання одягу, нижньої та постільної білизни.

По-друге, слід дотримуватися чистоти в домашніх умовах. Щонайменше три рази на день провітрюйте приміщення, проводьте вологе прибирання. Це дозволить позбутися від шкідливих мікроорганізмів, які циркулюють у повітрі.

По-третє, вам допоможе відмова від шкідливих звичок, які, як правило, послаблюють імунну систему. Так, курець частіше страждає від хвороб, оскільки під час впливу негативних звичок знижене постачання кисню тканинам та зменшена кількість вітаміну С в організмі.

Не забувайте про активне проведення часу. Ваш день слід підпорядковувати визначеному розпорядку: лягати і вставати в один і той же час, їсти по годинах. У графіку дня повинні бути заняття спортом. Якщо немає такої можливості, то краще відмовитися від керування транспортними засобами або переміщення громадським транспортом. Замініть поїздки на піші прогулянки, щоб більше рухатися. Адже, як відомо, рух — це життя.

Ще слід уникати громадських місць, де спостерігаються скупчення людей.

Особливо це стосується періодів під час спалаху ГРВІ та грипу.

Одягайтеся згідно з погодніми умовами. Орієнтуйтеся за температурою повітря Якщо ви вийшли на вулицю і зрозуміли, що замерзнете, краще поверніться, одягніться тепліше. Це захистить вас від небажаних захворювань.

У разі вашого спілкування з хворими, кращим засобом для захисту є респіраторна маска. Не забувайте змінювати її кожні дві години.

Насамкінець, слід приділити особливу увагу своєму раціону. Адже саме від харчування залежить робота не тільки шлункового-кишкового тракту, а всього організму, враховуючи імунну систему. Для профілактики застуди та грипу необхідно харчуватися збалансовано. В раціоні повинні бути вуглеводи (каші, зерновий хліб, крупи), клітковина, кисломолочні продукти, білок. Від надто жирної, смаженої їжі, та фастфуду слід відмовитися.

За інформацією порталу «UKRHEALTH»